Bucataria Deltaica

                                                  Ciorba de perisoare de peste 

Perisoare: 200g miez paine alba, 1 ceapa rasa, 4 oua mari, 100g faina, piper macinat (dupa gust), 1 lingura rasa sare, 1 legaura marar tocat, 1 kg peste alb (salau, biban, stiuca dar merge si orice alt peste).

 Zeama: 3 ardei grasi, 4 rosii coapte, 150g morcovi, 150g telina, 100g pastarnac, 1 ceapa, 1 litru bors, leustean, sare, peste (ce ramane de la dezosare).

Mod de preparare:
  •  Se toaca bucatele ardeii, ceapa, rosiile, se rad morcovii, telina, pastarnacul
  •  Se pun, in 3 l apa, la fiert
  •  Se dezoseaza pestele
  •  Se fierb, separat, in 3 l apa, oasele ramase de la dezosare
  • Carnea dezosata se toaca cu painea
  • Tocatura se amesteca bine cu ceapa rasa, ouale, faina, piperul, sarea si mararul
  • Dupa 30 de minute, la zeama cu legume se adauga apa cu peste , strecurata, sa fiarba 10 minute impreuna
  • Se pune borsul
  • Se formeaza perisoare de marimea unei nuci (intr-o lingurita) si se pun in zeama, clocotind molcom
  • Dupa un sfert de ora se ia de pe foc, se aromatizeaza cu leustean foarte fin tocat.







                                                  Ardei umpluti cu peste

Ingrediente:

  • 1,5 kg de carne dezosata peste alb (merge crap, stiuca sau salau)
  • 4 cepe
  • 2 morcovi
  • 300 g carne scrumbie afumata dezosata
  • 1 pahar suc de rosii (bulion)
  • 150g orez
  • 4 linguri ulei
  • piper, sare, cimbru, boia
  • foi de dafin (obtional)
Mod de preparare: 
  • Se pune morcovul si ceapa taiata la calit in ulei
  • Carnea de peste si scrumbie se toaca 
  • Se amesteca carnea cu ceapa si morcovul calit 
  • Peste compozitia obtinuta se adauga celelalte ingrediente (pieper, sare, cimbru, foi de dafin, orez)
  • Se curata ardeii de seminte, se spala, se scurg, se umplu, se capacesc cu felii de rosii si se pun la fiert cu apa si  suc de rosii , foi dafin, boabe de piper.




                                                              Chiftelute de peste

Umplutura: 2 cepe, 1 cartof, 1 ardei gras, 1 ardei iute, 3 legaturi marar, 2 legaturi patrunjel, 2 oua, sare si piper dupa gust, 1 kg carne de peste dezosat si tocat de 2 ori, 1 cescuta de faina, ulei ( mult pentru prajit).

Mod de preparare:
  • Se curata ceapa, cartoful, ardeiul gras, se toaca marunt, pasta, impreuna cu verdeata
  • Carnea, ouale, sarea si piperul, zarzavatul si verdeata se amesteca
  • Se incinge uleiul 
  • Se ia cate o lingura de tocatura, se face gogoloi, se tavaleste prin faina si se pune la prajit, pe ambele parti pana se rumenesc 
 
            

    Sos de rosii pentru chiftelute: 1 ceasca suc de rosii (bulion), 1 pahar de vin, 1 lingurita zahar, 1 lingura otet, 1 foaie de dafin, 1 crenguta cimbru, fierte toate 10 minute sa se inchege.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu